Τετάρτη 15 Ιουλίου 2009

Η Παιδική Διατροφή


Το πιο κάτω κείμενο δημοσιεύτηκε χτες Τρίτη, 3 Φεβρουαρίου 2009 στην εφημερίδα Πολίτης και το αναδημοσιεύουμε αυτούσιο: "Εντοπίσθηκαν χρωστικές ουσίες και συντηρητικά σε παιδικές τροφές και ποτά Λιχουδιές γεμάτες χρωστικές Με βάση έρευνες που έγιναν στο εξωτερικό, η κατανάλωση βενζοϊκού νάτριου σε συνδυασμό με τις επιτρεπόμενες χρωστικές ουσίες (Ε102, Ε104, Ε110, Ε122, Ε124, Ε129), δυνατόν να προκαλέσουν υπερκινητικότητα στα παιδιά Συνθετικές χρωστικές ουσίες και συντηρητικό βενζοϊκό νάντριο ανιχνεύθηκαν σε παιδικά τρόφιμα και ποτά (καραμέλες, αναψυκτικά, φρουτοποτά, παγωτά, γαριδάκια, κ.ά.) σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ελέγχων που διενήργησε στη διάρκεια τους έτους 2008, το Γενικό Χημείο του Κράτους. Όπως ανέφερε χθες η διευθύντρια του κρατικού χημείου και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής ?Περιβάλλον και Υγεία του Παιδιού?, Στέλλα Μιχαηλίδου, αν και όλα τα δείγματα των παιδικών τροφών και των ποτών που ελέγχθηκαν ήταν εντός των επιτρεπόμενων ορίων, εντούτοις και πάλι υπάρχει πρόβλημα αφού με βάση διεθνείς έρευνες, η κατανάλωση βενζοϊκού νατρίου σε συνδυασμό με τις έξι επιτρεπόμενες χρωστικές ουσίες (Ε102, Ε104, Ε110, Ε122, Ε124, Ε129), δυνατόν να προκαλέσουν υπερκινητικότητα στα παιδιά.

Περιείχαν χρωστικές
Η κ. Μιχαηλίδου μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, για την παρουσίαση αποτελεσμάτων των 16 συνολικά πιλοτικών προγραμμάτων που εφάρμοσε το Υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με το Γενικό Χημείο του κράτους, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης ?Περιβάλλον και Υγεία του Παιδιού 2007-2010?, τόνισε ότι εξετάσθηκαν συνολικά 1.610 δείγματα παιδικών τροφών και ότι σε ποσοστό 30-83% των δειγμάτων, εντοπίσθηκε η παρουσία τουλάχιστον μίας συνθετικής χρωστικής, σε ποσοστό 27-32% των δειγμάτων εντοπίσθηκε η παρουσία βενζοϊκού νατρίου και σε ποσοστό 48% των παγωτών εντοπίσθηκαν χρωστικές ουσίες. Πρόσθετα η κ. Μιχαηλίδου ανέφερε πως τα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων κατέδειξαν ότι σε ποσοστό 17% των αναψυκτικών που ελέχθησαν υπήρχε ταυτόχρονη παρουσία συνθετικής χρωστικής ουσίας και βενζοϊκού νατρίου, ενώ σε ποσοστό 83% των καραμέλων εντοπίσθηκαν μια ή περισσότερες χρωστικές (Ε102, Ε104, Ε110, Ε122, Ε124, Ε129). Επίσης, σε ποσοστό 52% των καραμέλων εντοπίσθηκαν και άλλες χρωστικές ουσίες. ?Ενα παιδάκι 2-4 ετών, αν καταναλώσει ένα αναψυκτικό θα προσλάβει ήδη τα 2/3 της αποδεκτής ημερήσιας έκθεσης σε βενζοϊκό νάτριο?, επισήμανε η κ. Μιχαηλίδου και συνέστησε στους γονείς να αποφεύγουν να δίνουν στα παιδιά τους αναψυκτικά και καραμέλες.

Εκτεθειμένα στον καπνό
Πέραν των πιο πάνω ανησυχητικών στοιχείων, η κ. Μιχαηλίδου αναφέρθηκε και σε αποτελέσματα άλλων πιλοτικών προγραμμάτων που σχετίζονται με το περιβάλλον μέσα στο οποίο μεγαλώνουν τα παιδιά. Όπως είπε, πιλοτική έρευνα που αφορά τα επίπεδα νικοτίνης στα σπίτια καπνιστών και μη καπνιστών, κατέδειξε σημαντική έκθεση των παιδιών στο παθητικό κάπνισμα εκτός οικίας. Δηλαδή, τα παιδιά εκτίθενται στον καπνό, σε δημόσια κτήρια, γυμναστήρια, εστιατόρια, σε άλλα σπίτια, ακόμα και σε παιχνιδότοπους όπως αναφέρθηκε χθες. Σε ποσοστό 94% των παιδιών μη καπνιστών, εντοπίσθηκε κοτινίνη (ουσία η οποία απελευθερώνεται από το κάπνισμα) στο σάλιο τους, επισήμανε η κ. Μιχαηλίδου. Από την άλλη η διευθύντρια του κρατικού χημείου, δεν παρέλειψε να παρατηρήσει τη θετική τάση στην αλλαγή νοοτροπίας κάποιων γονιών που είναι καπνιστές και τη μείωση του παθητικού καπνίσματος στα σπίτια. Όπως ανέφερε, το έτος 2005 ποσοστό 75% των γονιών που είναι καπνιστές κάπνιζαν εντός του σπιτιού τους, ενώ το έτος 2008 το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 36%.

Και επικίνδυνα παιχνίδια
Ανησυχητικά στοιχεία προέκυψαν και από τους ελέγχους παιδικών παιχνιδιών και ρουχισμού αλλά και βρεφικών νερών, κυρίως από τρίτες χώρες. Όπως επισήμανε χθες η κ. Μιχαηλίδου, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στα αντικείμενα που τοποθετούνται στα δωμάτια των παιδιών, αλλά και σε αυτά που χρησιμοποιούνται από παιδιά. ?Τα αντικείμενα αυτά πρέπει να είναι όσο γίνεται λιγότερα, από αξιόπιστη πηγή, κατά προτίμηση από φυτικά και οικολογικά προϊόντα?, υπέδειξε. Σχετικά με τους ελέγχους παιδικών παιχνιδιών ανέφερε πως σε ποσοστό 11% που ελέχθησαν εντοπίσθηκαν η παρουσία τοξικών μετάλλων, σε ποσοστό 61% των δειγμάτων εντοπίσθηκε η παρουσία έξι φθαλικών εστέρων, ενώ σχεδόν τα μισά δείγματα (ποσοστό 45%) κρίθηκαν επικίνδυνα για διάφορους λόγους. Από πλευράς του, ο υπουργός Υγείας Χρίστος Πατσαλίδης, μιλώντας στη διάρκεια της χθεσινής διάσκεψης Τύπου ανέφερε ενδεικτικά, ότι ποσοστό 40-60% των περιστατικών καρκίνου, προκαλούνται πρωτογενώς από το περιβάλλον ή εκδηλώνονται λόγω συνέργειας περιβαλλοντικών και προδιαθεσιακών γενετικών κ.ά. παραγόντων. Όπως τόνισε ο κ. Πατσαλίδης, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας υποστηρίζει ότι 30% τουλάχιστον των περιστατικών καρκίνου είναι αποτρέψιμο μέσω της μείωσης της έκθεσης σε καρκινογόνους παράγοντες, ιδίως στα πρώτα στάδια της ζωής από τη σύλληψη μέχρι και την εφηβεία.

Ευθύνεται το περιβάλλον
Το περιβάλλον, ο ζωτικός χώρος μέσα στον οποίο τα παιδιά μας ζουν και αναπτύσσονται, επιδρά σΆ αυτά, και οι επιπτώσεις μπορούν να εκδηλωθούν άμεσα ή αργότερα στην ενήλικη ζωή του παιδιού, τόνισε ο κ. Πατσαλίδης και συμπλήρωσε ότι στοιχεία που προέρχονται από την ανεπτυγμένη Ευρώπη είναι άκρως ανησυχητικά. Σχετικά ανέφερε ότι το άσθμα και οι αλλεργίες προσβάλουν τουλάχιστον 1 στα 4 παιδιά ενώ πρόσφατες έρευνες δείχνουν αυξητική τάση για προσβολή ενός παιδιού στα δύο. Πρόσθετα σημείωσε πως παρατηρείται ανησυχητική τάση στις νευρολογικές, αναπτυξιακές ανωμαλίες και ανωμαλίες του αναπαραγωγικού συστήματος, στα περιστατικά καρκίνου και άλλων χρόνιων ασθενειών ενώ ποσοστό 24% των θανάτων σε παιδιά κάτω των 14 ετών και ποσοστό 22% των περιστατικών περιορισμού των ικανοτήτων τους ή μείωσης των δυνατοτήτων υγιούς ενήλικης ζωής, προκαλούνται από περιβαλλοντικούς παράγοντες.

ΑΘΗΝΑ ΤΥΡΙΜΟΥ
Κωδικός άρθρου: 850999
ΠΟΛΙΤΗΣ - 03/02/2009, Σελίδα: 20"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου