Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Συνέντευξη Μαρίας Παναγίδου

Όσοι καταναλώνουν βιολογικά προϊόντα, γνωρίζουν τη διαφορά: Τα βιολογικά έχουν καλύτερη γεύση απ’ ό,τι τα συμβατικά. Αυτό ίσως να οφείλεται στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν. Τα συμβατικά προϊόντα άλλωστε, «βιάζονται» να ωριμάσουν με τη χρήση διαφόρων φυτοφαρμάκων και ορμονών με αποτέλεσμα να έχουν υποδεέστερη θρεπτική αξία συγκρινόμενα με τα συμβατικά. Ταυτόχρονα όμως τα προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας δεν «προσφέρουν» στον καταναλωτή όλες αυτές τις χημικές ουσίες που περιέχουν τα συμβατικά προϊόντα, όπως φυτοφάρμακα, ζιζανιοκτόνα ή εντομοκτόνα, οι οποίες ταυτόχρονα επηρεάζουν αρνητικά την περιεκτικότητα των τροφίμων σε ιχνοστοιχεία. Έστω όμως κι αν για τα συμβατικά προϊόντα ισχύουν κανονισμοί που θέτουν όρια στην επιβάρυνσή τους με αυτές τις ουσίες, στην πράξη φάνηκε πως κάθε άλλο παρά τηρούνται πάντα, ενώ οι έλεγχοί τους είναι ανεπαρκείς. Αποτέλεσμα είναι να εκτίθεται ο καταναλωτής σε κίνδυνο εκδήλωσης ασθενειών όπως διαβήτη, οστεοπόρωσης ή και καρκίνου. Τα πιο πάνω αναπτύσσει η διατροφολόγος Μαρία Παναγίδου σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΠΑΣΥΒΙΟ, χθες Τετάρτη 12 Νοεμβρίου, το βίντεο της οποίας φιλοξενούμε σε δύο μέρη πιο κάτω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου